Jaké by mělo být ideální jídlo tvého jídelníčku? No přece takové, které dokonale spojuje výživové hodnoty a skvělou chuť. Podle vědců jídlo, které obsahuje všechny potřebné nutriční hodnoty pro naše tělo (tedy potravina, kterou bychom konzumovali den co den dokola a našemu tělu by nic nechybělo), neexistuje…

Jedinou možností tedy je potraviny kombinovat a vytvořit si tak vlastní ideál. Odborníci se rozhodli prozkoumat 1000 potravin a přesně popsat jejich výživové hodnoty, přičemž výsledky v první stovce přinesly několik očekávaných faktů, ale i překvapení.

Autoři z BBC se rozhodli výsledky studie korejských vědců analyzovat a propojit je s informacemi z encyklopedií o jídle, i výzkumu amerického ministerstva zemědělství. V nejvyšší hodnocené stovce potravin se střídá většinou zelená listová zelenina a ryby. Naše vánoční pochoutka, kapr, skončil na 81. místě, a to s pochvalou za vysoký obsah proteinů a žádný cukr.

Pokračování na další straně …